Dere bråker
Kan dere være stille
Kan dere ikke føle
Kan dere ikke se
Kan dere ikke tenke selv
Alt som havet leverer er gift for kroppen vår
Alt som lever i havet forgiftes
Alt
Hele havet er giftig
Ser dere ikke at moder jord er i ett skifte
At hun snart kommer til å rense
Jeg har sagt i mange år
Ikke spis noe fra havet
Ikke pust ved havet
Ikke bad i havet
Mennesker så rart på meg
For noen år siden
Når jeg sa at fisken i havet er giftig
Selv nå når dere vet fisken er giftig
Ser dere rart på meg =)=)=)
Dere kommer til å våkne
Selv nå når dere ser
All plast
Dere vet det er plast i fisken
Plast i fiskens immunceller
For eksempel
Dere kjenner ikke skadene
Dere er ikke føre var
Dere tenker ikke selv
Selv om dere vet fisken inneholder plast
Spiser dere den
Plast ser dere
Dere ser ikke matematikken
Den må føles
Bare tanken på å spise fisk
Gjør meg kvalm
Kroppen min kan ikke spise fisk
Jeg elsket fisk i hele oppveksten
Jeg nektet å spise kjøtt som barn
HELE HAVET ER GIFTIG!!!
Jeg har flere kropper
Bakteriekroppen min
Tillater meg ikke å bade i havet
Jeg lytter
Stat og oppdrettere er griske og grådige
Laks er noe av det giftigste du kan spise
Uetisk produksjon
Lang liste
De selger gift til forbrukere
De skader biologisk mangfold
Norsk hydro dreper regnskog
Staten dreper
Lang liste
De dreper
For å tjene penger
Slutt å bråk i media
Slutt å bråk
Tenk selv
Føl
Se
Når forbrukere tenker selv
Dør næringen av seg selv
Da kan de ikke selge gift lengre
Da kan ikke enkeltpersoner
Bygge fete bankkontoer
Som går i arv
Våkn opp
Det skjer ingen forandring før dere tenker selv!!!
Gå inn i dere selv
Ta valg
Hva er animalsk protein
Kan du slå av og på kreft i en kropp
Med animalsk protein
Egg, kjøtt og fisk inkl kylling
Er animalsk protein
SE food matters
Bli opplyst
Bli vis
Tenk selv
Føl
Se
Jeg får snapper fra mennesker som steker fiskekaker
Plastgiftkaker
Plast som smelter i en giftig teflonpanne
Gift mot gift mot gift mot gift mot gift
God middag
Som du serverer barnet ditt
Skammelig munnkurv
Ledelsen og eierne i sjømatnæringen kanskje best egnet for oppdrett av struts.
Oppdrett av laks er en stor næring i Norge. Det er rundt 900 anlegg langs kysten og førstehåndsverdien av fisken er på 65 milliarder kroner. Næringen nyter godt av tung politisk støtte, bl.a. fordi den produserer store verdier i Distrikts-Norge. Oppdrett er også en næring med betydelige problemer knyttet til fiskehelse, forurensning, dyrevelferd og biologisk bærekraft. Det foregår omfattende forskning og utvikling på disse områdene, men situasjonen er på ingen måte under kontroll. Det politiske målet om en femdobling av produksjonen er foreløpig bare en utopi, eller rettere: Et skrekkscenario.
Situasjonen er så betent, og behovet for kontroll så stort, at næringen utøver et betydelig press mot kritikere i egne rekker, forskere og kontrollmyndighetene. Klassekampen har tatt opp det siste eksemplet på dette. Veterinær Aud Skrudland fra Averøy på Nordmøre er spesialinspektør i Mattilsynet og en av landets mest erfarne fiskehelseeksperter. Nylig holdt hun et foredrag som også ble referert i lokalavisa Tidens Krav. Hun sa bl.a. at næringen er blitt så enorm at faren for smitte og sykdom er for stor, og at “den biologiske grensen er nådd for lengst”.
Dette er synspunkter som deles av en lang rekke forskere og andre fagfolk. De bekreftes også av utviklingen i næringen: Produksjonen har stagnert på grunn av biologiske hindre som sykdom og lakselus. Likevel kastet lederne i bransjeorganisasjonene seg over Aud Skrudland. Sjømatbedriftenes adm. direktør, tidligere statsråd Robert Eriksen (FrP), sa han oppfattet Skrudlands uttalelser “som en obstruksjon av det vekstregimet som storting og regjering har vedtatt”. Mattilsynets øverste leder, Harald Gjein, falt raskt til fote med denne ansvarsfraskrivelsen: “Det er politikerne som til enhver tid bestemmer hvilket risikonivå som skal legges til grunn for vekst i næringen”. Nå råder munnkurven.
Denne saken handler ikke bare om laks. Fremfor alt viser den at ytrings- og forskningsfriheten er mer enn opphøyde prinsipper eller særrettigheter for intellektuelle. Disse frihetene er uunnværlige når det gjelder å undersøke og verifisere forhold av betydning for alle sider av samfunnet. Selvsagt bestemmer politikerne rammene for alle næringer, men det må skje på grunnlag av kunnskap og verdivalg. Da kan vi ikke sette munnkurv på erfarne fagfolk. Hvis ledelsen og eierne i sjømatnæringen ikke skjønner dette, er de kanskje best egnet for oppdrett av struts.