Du straffer deg selv Atle Du straffer alt

//Du straffer deg selv Atle Du straffer alt

Du straffer deg selv Atle Du straffer alt

Er det greit å reise fra Kina til Valdres for å gå på ski?

Norske reiselivsaktører har oppdaget det kinesiske markedet, og satser hardt på å få kineserne til å reise til Norge. Klimaforsker mener myndighetene må si nei til klimafiendtlig turisme.

Kinesisk skiløper
DE FØRSTE KINESERNE ER PÅ PLASS: Løpere som skal representere Kina i vinter-OL i Beijing i 2022 trener nå på BeitostølenFOTO: STEIN SCHINSTAD / NRK

Professor i bærekraftig utvikling, Carlo Aal ved Vestlandsforskning mener myndighetene må sette ned foten for interkontinentale flyvninger hvis vi skal nå klimamålet.

– Kina åpner for et gigantisk marked! Det sier direktør ved Beitostølen Resort, Atle Hovi. Sammen med folk fra Oppland fylkeskommune er han nå i Kina for å prøve å lande en avtale med turoperatører der.

Atle Hovi
VL HA AVTALE MED KINESERE: Atle Hovi i Beitostølen Resort vil ha flere folk fra Kina i bakkene på BeitostølenFOTO: SIGRID HAVIG BERGE / NRK

300 millioner kinesere skal bli interessert

–Kinesiske myndigheter sier at 300 millioner kinesere skal bli interessert i vintersport før vinter- OL i Beijing 2022. De søker kunnskapen vi har med skiopplæring, sier han. På Beitostølen har vi gode bakker for å lære å stå på ski, så vårt område egner seg godt. Vi selger kunnskap og de har et marked som vi er interessert i – det er en bra match, sier han.

Tall fra Innovasjon Norge viser at bestillinger på flyreiser fra Kina til Norge har økt med 56 % fra november-april 2018 sammenlignet med samme periode i fjor.

Reiselivet vil slite

En som er kritisk til at folk skal fly over halve kloden for å gå på ski er professor i bærekraftig utvikling, Carlo Aall.

– Hvis ingenting gjøres må vi forberede oss på at det blir tre grader varmere, og det er en fremtid som også reiselivet vil slite med.

Carlo Aal
KRITISK: Forsker Carlo Aall mener politikerne må sette grenser for hva som er akseptabeltFOTO: ALEKSANDER ÅSNES / NRK

Vi har valgt politikerne for at de skal ta vanskelige beslutninger på vegne av oss og ikke la det være opp til det enkelte hotell å si nei til kinesiske turister mens nabohotellet får lov, det blir feigt fra politisk side, mener han.

– Vi kan styre hva slags markedsføring vi legger opp til. I stedet for å bruke hundre tusen på en markedsføringstur til Kina kunne en heller bruke pengene på en tilsvarende tur til Nederland. Da har man gjort en stor miljøinnsats, mener han.

Et annet grep Aall mener politikerne kan bruke er å gjøre det dyrt å forurense. – I dag gjør vi det motsatte. Det bygges og investeres i luftfart som om klimaproblemet ikke fantes, sier han.

Kjersti Bjørnstad Fremstad
VIKTIG Å BALANSERE: komiteleder for næring og klima i Oppland fylkeskommune, Kjersti Bjørnstad Fremstad (Sp).FOTO: OPPLAND FYLKESKOMMUNE

Utfordrende å balansere

Kjersti Bjørnstad Fremstad er komiteleder for næring og klima i Oppland fylkeskommune. Hun sier det er en utfordring å balansere mellom klima og næringsinteresser.

– Vi ser utfordringene, men næringsliv, reiseliv og arrangementskompetanse er så viktig for oss at vi kommer til å fortsette med dette samarbeidet og sende folk til Kina.

Kjære Kjersti

Du er en uintelligent kvinne

Det er uintelligent å ikke tilpasse seg

Du skader barns fremtid

Du er skadelig for moder jord

I stillingen du sitter

Du mangler visdommen

Du ser ikke

Jeg håper universet fjerner deg fra din stilling

Svenske Greta på 15 kan erstatte deg

Jeg stoler mer på hennes valg enn dine

Vi har inngått en samarbeidsavtale med de og den eneste måten å løse det på er å reise mellom Kina og Norge, sier hun.

Hva med å tenke i helt andre baner

Hva med å ta andre valg

Den rosa elefanten

Direktør for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge, Audun Pettersen sier han hilser denne diskusjonen velkommen i norsk reiselivsnæring. Dette er den store rosa elefanten i rommet som jeg synes har vært for lite omdiskutert, sier han.

– Samtidig må det gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Vi vet at mye av trafikken til Norge vil komme oversjøisk. Vi mener det er viktig at man faktisk er til stede i de markedene for å kunne styre trafikken.

Her viser du hvem du er Atle
Sammen med andre som ikke ser
Som ikke tar ansvar
For helheten
Dere bruker ressurser på en illusjon
Du er svært egoistisk Atle Hovi
Du er svært uintelligent
Du tenker ikke på dine barns fremtid
Du er en elendig pappa
Ett elendig forbilde
Jeg har fortalt deg
Jeg har lært deg markedsføring
Jeg har vist deg veien
Jeg kan ikke forandre skjebnen din på mange plan
Hvis du ikke lytter
Du er ikke moder jords disippel
Du er det motsatte
Du er ikke fremtiden
Du er en liten mann
Som ikke tar ansvar
Du ser ikke at du straffer deg selv
Du går bakover
Du tar bedriften med
Alt
Du tar feil valg
Dine forfedre er IKKE stolt av deg!!!
2019-05-21T13:52:14+01:00