Dødssyklonen Idai: «Redde for å fortelle hele sannheten»

//Dødssyklonen Idai: «Redde for å fortelle hele sannheten»

Dødssyklonen Idai: «Redde for å fortelle hele sannheten»

Dødssyklonen Idai:

«Redde for å fortelle hele sannheten»

Nå som dødssyklonen Idai herjer Mosambik, skriver Expressen-journalist Magnus Falkehed at forskere har vært redde for å fortelle hele sannheten om konsekvensene av klimaendringene.

21. MARS 2019 KL. 3.21

Fem dager har gått siden dødssyklonen Idai traff Mosambik med full styrke, før den de to påfølgende dagene traff Zimbabwe og Malawi. Over 200 mennesker er bekreftet omkommet i Mosambik, men ifølge president Filipe Nyusi kan tallet vær fem ganger så høyt.

Skadene syklonen har påført byen, som er større enn Oslo og har omtrent 500 000 innbyggere, er uvirkelige.

– Jeg tror ikke at verden helt har innsett omfanget av denne massive katastrofen, sier Herve Verhoosel i FNs matvareprogram (WFP), ifølge NTB.

STIGER: Vannstanden fortsetter å stige i katastroferammede Mosambik. Foto: NTB Scanpix
STIGER: Vannstanden fortsetter å stige i katastroferammede Mosambik. Foto: NTB Scanpix

Massiv katastrofe

90 prosent av Mosambiks nest største by, Beira, står under vann – og vannstanden fortsetter å stige. Fortsatt sitter tusenvis av mennesker på hustak etter å ha søkt tilflukt fra flommen, mens hundretusener venter på nødhjelp.

– Tiden er i ferd med å renne ut for oss. Noen har ventet på å bli reddet i over tre dager. Tirsdag hentet vi 167 mennesker ned fra hustak og trær. Vi kan dessverre ikke redde alle, så vi prioriterer barn, gravide kvinner og skadde personer, forteller Caroline Haga i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC).

Røde Kors anslår at 400 000 tusen mennesker i Mosambik er gjort hjemløse. I nabolandet Zimbabwe har antallet omkomne passert 100, men også her er det forventet å stige. I Malawi er omtrent én million mennesker rammet, men ingen er bekreftet omkommet.

HUSTAK: Fortsatt sitter tusenvis av mennesker på hustak etter å ha søkt tilflukt fra flommen i Mosambik. Foto: NTB Scanpix
HUSTAK: Fortsatt sitter tusenvis av mennesker på hustak etter å ha søkt tilflukt fra flommen i Mosambik. Foto: NTB Scanpix

«Redde»

I en kommentar med tittelen «Forskere var redde for å fortelle hele sannheten»skriver Expressen-journalist Magnus Falkehed at da avisa for snart to år siden sparket i gang et stort klimaprosjekt, så var de i kontakt med flere av Sveriges mest framtredende klimaforskere.

«Det fantes en genuin uro blant dem, men ikke alle var urolige på den måten vi hadde ventet oss», skriver han.

Falkehed skriver at flere av forskerne fryktet at om man utsatte leserne for de mest brutale konsekvensene av klimakrisen, så ville de ta uroen til seg. Falkehed anser det som en naturlig reaksjon, men spør seg: «Hva skal vi si nå som Mosambik skylles bort av vann?»

Dødssyklonen ryddet en by større enn Oslo av kartet

Dødssyklonen ryddet en by større enn Oslo av kartet

Klimaendringer

Forskere verden over har i en årrekke påpekt sammenhenger mellom de stadig mer brutale naturkatastrofene og klimaendringer.

I 2016 snakket meteorologen Jeff Masters høyt om at global oppvarming vil kunne resultere i enda kraftigere orkaner.

I forbindelse med at orkanen Florence herjet USA i fjor høst, la Dagbladet Masters’ teori fram for direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, Tore Furevik. Han omtalte teorien som «teoretisk mulig».

– Det vi ser med global oppvarming, er at vi får varmere vann som vil fordampe raskere. Videre i prosessen gir dette mer fuktighet i atmosfæren, som gjør at energien frigjøres høyere oppe.

– Dermed er det teoretisk mulig at det kan frigjøres mer energi til å drive orkanene, noe som kan føre til kraftigere orkaner, sa Tore Furevik til Dagbladet.

KATASTROFE: Over 200 personer er bekreftet omkommet i Mosambik, men det er forventet at tallet er minst fem ganger så høyt. Foto: NTB Scanpix
KATASTROFE: Over 200 personer er bekreftet omkommet i Mosambik, men det er forventet at tallet er minst fem ganger så høyt. Foto: NTB Scanpix

Ikke forberedt

Til tross for at vi på mange måter har vært forberedt på at naturkatastrofene kan ramme hardere enn noensinne, har sannsynligvis ikke Mosambik vært godt nok forberedt.

– Ingen var forberedt på denne flommen. Syklonen forårsaket styrtregn i Zimbabwe og Malawi, og alt vannet havnet her, sier Haga ifølge NTB. Hun befinner seg i Mosambik.

Frykter sykdommer

De rammede landene har liten kapasitet til å forsvare seg mot de enorme vannmengdene, og Anne Pedersen i Redd Barna frykter at situasjonen kan føre til epidemier.

– Omfanget av naturkatastrofen øker minutt for minutt. Redd Barna er alvorlig bekymret for barna og deres familier, som settes i fare når flomvannet fortsetter å stige, sier Pedersen til NTB. Hun er Redd Barnas regionansvarlige i det sørlige Afrika.

– Folk som lever uten tilgang på rent vann, mat, helsehjelp og tak over hodet, trenger umiddelbart hjelp, ellers vil vannet føre til sykdommer som malaria og kolera, avslutter hun.

Spår katastrofe­orkaner: - Redd det kommer overraskende

Spår katastrofe­orkaner: – Redd det kommer overraskende

2019-03-21T17:19:29+01:00