Denne natta var en av de lengste i jordas historie

//Denne natta var en av de lengste i jordas historie

Denne natta var en av de lengste i jordas historie

Hvorfor feirer vi jul

Spør du en prest eller lærer

Hvorfor feirer vi jul

Fordi Jesus ble født

De lyver til deg

Så hvem er det dere feirer

Dere selv

Dere feirer oss i døden

Økonomisk vekst

Dere vet at vi må tenke helt nytt

Forandre oss voldsomt

Forbruket må totalt ned

Dere vet

2018 var ny rekord

Nordmenn forbrukte mer enn aldri før

Dere er svært uintelligente

Økonomisk vekst

Penger

Eller moder jord

Hvor mange innendørs dyrking

Dyrking i butikk

Hva kunne vi ha skapt

For julens forbruk

Bare på alkohol alene

1. Derfor har vi vintersolverv

Vintersolverv er et astronomisk fenomen på den nordlige halvkule er det tidspunktet der jordens nordakse heller mest mulig vekk fra sola, og dermed mottar minst mulig dagslys. Fenomenet oppstår fordi jorda ikke roterer rett opp og ned, men med cirka 23,5 graders vinkel.

Når vi vender vekk fra sola, får vi inn mindre lys. Dagene blir kortere, og temperaturen synker. Det er dette som gjør at vi får vinter. Vi kan altså si at kulda setter inn fordi nettene blir lange. På Nordpolen vil det være mørkt hele døgnet. Ved ekvator vil det ikke være noen forskjell fra andre tider på året.

2. Hvor mange timer med dagslys?

Det avhenger av hvor du bor. Jo lenger nord fra ekvator du er, jo mindre sollys får du på vintersolverv – og jo lenger blir natten.

3. Jorda skulle gå under

JULEBLOT: Hver desember arrangerer Lofotr vikingmuseum på Borg juleblot i gildehallen, og det kommer turister fra hele verden for å delta.
FOTO: KJELL OVE STORVIK

Vintersolverv har vært feiret og markert over hele verden i flere tusen år. Ifølge Maya-kalenderen skulle verden gå under på vintersolverv 21. desember i 2012. For vikingene betydde vintersolverv at de kunne starte nedtellingen til midtvintersblotet – en stor fest med mye mat og mjød. Høytiden ble også kalt «jól», som senere har blitt til «jul».

Denne tiden er forbi

Vi lever godt hver dag

Vi trenger ikke fråtse i overforbruk

I Bibelen er ikke datoen for Jesu fødsel nevnt, men det er en velkjent oppfatning at de første kristne adopterte den hedenske vintersolverv-feiringen til å feire Jesus. Midtvintersblotet symboliserte lys, gjenfødsel og starten på et nytt år.

4. Er vintersolverv alltid på 21. desember?

Nei, vintersolverv varierer mellom 20, 21, 22 og 23. desember. Imidlertid er 20. og 23. svært sjeldne datoer. Sist gang vintersolverv var på lillejulaften var i 1903, og neste gang er 2303. Neste år faller vintersolverv på 22. desember.

5. Er vintersolverv den kaldeste dagen i året?

Nei, ifølge meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt. Selv om vi får minst sollys på denne dagen, viser all statistikk at de kaldeste månedene i Norge vanligvis er i januar eller februar.

Årsaken til dette er at verdenshavene, som absorberer og frigjør mye av solens energi, jobber sakte. Dermed oppstår det en forsinkelse fra vintersolverv og når lufttemperaturene egentlig er kaldeste. Det samme skjer om sommeren – det oppstår en forsinkelse fra sommersolverv i juni, og de varmeste månedene, som vanligvis er juli eller august.

2019-02-12T14:40:30+01:00