Vikingskipene er i krise

//Vikingskipene er i krise

Vikingskipene er i krise

Kjære deg

 

Du engasjerer deg

Du bruker din tid

Du setter avtrykk

 

Du skriver

Verdensarv

 

Er dette verdensarv

 

Hva er verdensarv

 

Hva er din hjertesak

 

Arv til hvem

 

Hva er din hjertesak

 

Er din hjertesak

Liten

Er den vis

 

Er dette verdensarv

Til barn i India

 

Hvilken arv

Trenger

Fremtidens barn

 

Vikingskip

Eller fruktbar jord

 

Slik verden er nå

Finnes det bare en

Viktig hjertesak

 

Hva sier din

Indre stemme

 

 

 

 

KOMMENTAR 5. JULI 2019 KL. 11.47

I år 845 seilte 120 vikingskip inn Seinen og nedover mot Paris. 5000 vikinger, visstnok ledet av den mytiske vikingkongen Ragnar Lodbrok, herjet innover landet. De plyndret Rouen og ofret franske soldater til Odin på en øy midt i elva. En påskedag i 845 sto de ved Paris’ porter.

Det skulle til slutt koste byen 7000 franske livres å ikke bli utslettet. Løsepengene veide 2.5 tonn.

Jeg kom til å tenke på dette pengekravet da Riksantikvaren denne uka slo alarm om vikingskipene på Bygdøy. Forfallet står og banker på dørene til vikingskipshuset. Norges mest besøkte enkeltmuseum befinner seg i en krisetilstand. Vibrasjoner i bakken, støv og elendig inneklima gjør at Osebergskipet, Gokstadskipet og Tuneskipet er i ferd med å smuldre opp. Riksantikvaren kunne vise til store sprekker i treverket på skipene. «Krisa er bokstavelig talt til å føle på. Men klarer politikerne å hoste opp de to milliardene som trengs for å bygge nytt vikingtidsmuseum i tide?

Man skulle tro det. På side 77 i Granavolden-plattformen står en setning det er umulig å misforstå. Under overskriften regjeringen vil, uthevet i fet skrift, står det: Regjeringen vil…«starte arbeidet med bygging av Vikingtidsmuseet». Da regjeringserklæringen var ferdigformulert i januar lot til og med forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø seg avfotografere sammen med vikingskip, Uio-rektor Svein Stølen og museumsdirektør Håkon Glørstad. Alle smilte fornøyd.

– Dette er verdensarven vår, den skal vi ta vare på, og jeg er svært glad for at all tvil nå er borte – nå skal det bygges nytt vikingtidsmuseum, sa Nybø til NTB.

Men nå er det altså krisetemning igjen. Og Iselin Nybø er ullen og vag. Hva kan det komme av?

Sensasjonelt vikingskip-funn i Vestfold

Sensasjonelt vikingskip-funn i Vestfold

Men først, litt plan- og bygg-historikk: Det nåværende vikingskipshuset, tegnet av Arnstein Arneberg i 1913, er for lengst gått ut på dato. Men allerede i 2012 konkluderte et internasjonalt ekspertutvalg med at skipene er for skjøre til å bli flyttet. Kunnskapsdepartementet ba i 2014 Statsbygg om å begynne planleggingen av et nytt museum på Bygdøy. I 2015 ble arkitektkonkurransen utlyst. I 2016 ble det inngått en avtale med AART architects. Forprosjektet ble innlevert i 2017. Og mai 2018 godkjente Oslo bystyre reguleringsplanen, fem måneder før statsbudsjettet skulle legges fram. Alt var klappet og klart for milliarder på bok. Hvis bevilgningen ble gitt fra og med 2019, ble det sagt, kunne museet åpne tidligst i 2024.

Men det var ingen penger i potten. I oktober i fjor, da det viste seg at bevilgningen ikke kom i 2019, varslet museumsdirektør Håkon Glørstad at det kan hende de må gå drastisk til verks for å redde skipene.– Et opplagt alternativ for å gjøre inneklimaet mer stabilt for skipene er å stenge museet helt, sa han til NRK da.

Det er dette vi hører et ekko av i ukas vikingskipdekning: Krisemaksimering. I mai hadde museet håp om å få penger over revidert nasjonalbudsjett. Det skjedde heller ikke, noe som førte til at hele leidangen ble mobilisert. Til NRK sier riksantikvaren at det er «hennes oppgave å rette søkelyset» mot den prekære situasjonen. Nå er vikingskipene nominert til den europeiske rødlisten for kulturminner, «7 Most Endangered», hvis mål er å skape oppmerksomhet rundt situasjoner som akkurat denne.

Og ærlig talt, du må ha vært begravet under en vikinghaug hvis du ikke har fått med deg at det haster å sikre vikingskipene på Bygdøy. Museets forrige direktør omtalte situasjonen som ei nasjonal krise allerede i 2012. «Skipene kan nårsomhelst gå i oppløsning», sa Rane Willerslev til Tønsbergs blad da. Museet har bedrevet et omfattende informasjonsarbeid om behovet for nytt vikingtidsmuseum, både mot allmennheten og politikerne, i flere år. Posisjon og opposisjon, de er alle positive til nytt bygg. «Jeg har pr dags dato ikke møtt en politiker som ikke har villet ha dette prosjektet. Og det er jo et paradoks med tanke på at vi ennå ikke har fått pengene», sier Glørstad over telefonen.

Så hvor er det det butter, egentlig?

Vikingskipene må reddes. Må vi ty til Røkke eller Equinor for penger?

Vikingskipene må reddes. Må vi ty til Røkke eller Equinor for penger?

Kristin Clemet skrev en gang en strålende gjennomgang av den norske statsbudsjettprosessen. Pamfletten «Budsjettprosessen: I verdens rikeste land» ligger ute på både Civita og Idunn og forklarer detaljert (og humoristisk!) hvordan regjeringen jobber med statsbudsjettet. Og det er en ting som er klinkende klart: Det hjelper ikke å rope om hjelp hvis du er i ferd med å drukne i september. Du må gi lyd allerede i mars. Aller helst lenge før det også.

Derfor er det plausibelt å tenke at Finansdepartementet rett og slett trengte litt mer tid på selve regnestykket i fjor. At det ble litt knapt. Men at planen nå ligger klar før neste budsjettsamling i august, og at Vikingtidsmuseet allerede har en egen post på statsbudsjettet for 2020.

Noe annet er faktisk helt utenkelig.

Det tar flere år å bygge et museum, flere år å rigge til sikringsarbeidet som må til for å redde skipene. Vi har ikke råd til å vente lenger. Dette må ordnes nå.

Da vil skipene være forsvarlig sikret fra tidligst 2025. Om de holder så lenge er et annet, og fryktelig nerverpirrende, spørsmål. Derfor vil være fullstendig uforståelig og totalt uforsvarlig hvis Erna Solberg velger å tøye den strikken enda et år.

2019-07-05T14:02:14+01:00