Til 619 kroner flasken selges isblokker fra Svalbard som et av verdens dyreste og mest eksklusive flaskevann.

//Til 619 kroner flasken selges isblokker fra Svalbard som et av verdens dyreste og mest eksklusive flaskevann.

Til 619 kroner flasken selges isblokker fra Svalbard som et av verdens dyreste og mest eksklusive flaskevann.

Kjære Qureshi

Du er totalt tilbakestående!

Dette lar seg gjøre

Tilbakestående kjøpere

 

 

Qureshi, som først kom til Svalbard som turist i 2013, kaller bedriften for både en bedriftsidè og et idealistisk prosjekt.

Bedriftseieren mener å ha beviset på at det finnes et marked for luksusvann, selv om han ikke vil si hvor mange flasker han har solgt

– For mange er flasken et statussymbol, absolutt. Men det er også vanlige folk, som vil gi den i gave eller drikke den i steden for en flaske vin, sier Qureshi.

Samtidig er det å selge en forståelse for Svalbard og klimaendringene like viktig, sier Qureshi, som i dag bor og arbeider i Longyearbyen.

– Jeg skjønner at det virker provoserende på folk. Noen ganger vil folk høre når jeg forklarer, andre ganger vil de holde fast ved sin første negative reaksjon, sier Qureshi.

Flys til hele verden

Produksjon og salg av vann er omstridt og en stor kilde til forsøpling. Prosjektet fikk også passet påskrevet i The Guardian i 2017, som både ufølsomt, ignorant og uansvarlig.

Kritikerne mener det er respektløst å selge et luksusproduktet fra et verdens mest uberørte naturområder, samtidig som flere hundre millioner mennesker lever uten rent vann.

Vannflaskene fra Svalbard flys i dag til kunder i California, Florida, Kina, Hongkong og Frankrike.

Likevel er selskapet sertifisert som en nullutslippsbedrift av Carbon Neutral, som vil si at bedriften kompenserer for utslippene ved produksjonen:

Svalbardi støtter flere prosjekter, blant annet i Kina (vindkraft) og Uganda (reint vann), og C02-reduserende prosjekter.

– Vi ville ta symptomene på problemet og gjøre det til en del av løsningen. Det var det idealistiske utgangspunktet, samt å skape en bedrift for meg og min familie, sier Qureshi.

2019-02-12T14:40:31+01:00