Superkokker vil boikotte norsk laks: – Det er ikke sunt

//Superkokker vil boikotte norsk laks: – Det er ikke sunt

Superkokker vil boikotte norsk laks: – Det er ikke sunt

Mauro Colagreco er argentineren som står bak den franske restauranten Mirazur, som nylig ble kåret til verdens beste restaurant. Restauranten har også tre stjerner i Michelin-guiden.

Colagreco og flere av Argentinas toppkokker har siden januar frontet en kampanje mot å få norsk lakseoppdrett til landet. «Du spiser en løgn», er slagord som blir brukt om oppdrettslaksen. Som en del av kampanjen har kokkene også fjernet oppdrettslaks fra menyen.

Under emneknaggen #noalasalmonicultura – som oversatt betyr nei til lakseoppdrett – har Colagreco og kollegene delt et opprop via sosiale medier. Kampanjen er startet av en gruppe kalt Sin azul, no hay verde (se faktaboks). Nå jobber de mot å få på plass en lov som forbyr lakseoppdrett i Argentina.

– Norge «partner in crime»

Det miljøvernere og toppkokkene frykter er at det etableres norske lakseoppdrettsanlegg i Beagle-kanalen, helt sør i Argentina.

– For noen måneder siden offentliggjorde provinsen Tierra del Fuego at de var interessert i å sette i gang med lakseoppdrett i dette uberørte området. Deres «partner in crime»: Norske myndigheter. Derfor satt vi i gang denne digre kampanjen med de beste talspersonene i Argentina; kokkene, sier Martina Sasso, som leder Sin azul, no hay verde til Dagbladet.

Innovasjon Norge har nemlig inngått en avtale med argentinske myndigheter hvor de støtter en forstudie som kartlegger mulighetene for oppdrett i området. De legger ikke skjul på at de ser etter muligheter som er relevante for norsk industri.

 

– Dette med å bestille rapporter er noe vi gjør som en del av vårt mandat – for å finne muligheter for norsk industri og næringsliv i nye markeder, sier Stein-Gunnar Hansen Bondevik, som er leder for kontoret til Innovasjon Norge i Brasil.

Miljøvernorganisasjonene mener lakseindustrien ikke hører hjemme i Beagle-kanalen.

– Studier viser at konsekvensene vil være uopprettelige for miljøet, og vil få sosiale og helsemessige ringvirkninger i hele regionen. Konsekvensene ser du idag veldig tydelig langs den chilenske kysten, utdyper Sasso,

Superkokker vil boikotte norsk laks: - Det er ikke sunt

– Uverdig

– Det å sende dritten sin over til andre land på denne måten er ikke bra, dette er rett og slett ikke Norge verdig, sier Kurt Willy Oddekalv, leder av Norges Miljøvernforbund til Dagbladet.

Han reagerer sterkt på måten norske selskaper har operert i Chile, og hvilke konsekvenser det har hatt for havet og miljøet der.

– Jeg har sett det selv med egne øyne hvordan selskapene opererer i Chile, og hvor tett merdene står. Og nå vil de da trolig bare fortsette med å generere oppdrett på samme måte i Argentina. Den modellen må vi jo vekk fra! Vi kan ikke bare fortsette å sende den gamle, norske modellen for oppdrett ut i verden, hevder han.

– Det er skremmende, for å si det rett ut!

NATURSKJØNT: Det er her ved Ushuaia, verdens sørligste by, at man nå ser på mulighetene for å starte med lakskeoppdrett.
NATURSKJØNT: Det er her ved Ushuaia, verdens sørligste by, at man nå ser på mulighetene for å starte med lakskeoppdrett.

– En trussel

Greenpeace har også gått hardt ut og mobilisert mot planene om oppdrett i kanalen.

– Dette området er jo som deres Lofoten, det er et uberørt område med beskyttet natur, så det er jo klart at disse planene blir møtt med sterk motstand og at de veldig bekymret, sier Frida Bengtsson, i Greenpeace Norden.

Hennes kollega i Argentina utdyper:

– Chile har vært en tydelig eksempel på hvor ødeleggende lakseoppdrettsanleggene er. Hvis planene fortsetter, blir det satt ut enorme forurensende merder som har utslettende konsekvenser for kanalen og artene. Laks som rømmer, misbruk av antibiotika, giftige alger og industrielt avfall på havbunnen blir konsekvensene denne industrien tar med seg til området, sier Estefania González, som er ansvarlig for havfeltet i Greenpeace, i en pressemelding.

– Kort oppsummert så ønsker disse lakseoppdrettsselskapene å drive i et område som er erklært Reserva de la Biosfera, det vil si, i et økosystem som har en spesielt høy verdi og som derfor bør tas ekstra godt vare på. Ikke bare for landene sin del, men for miljøbalansen på hele planeten, sier González.

- Laksenæringens historie i Chile er ikke bra

– Laksenæringens historie i Chile er ikke bra

Ifølge Ecowatch bruker den chilenske oppdrettsindustrien over 300.000 kilo antibiotika i året, noe som gjør laksen resistent mot sykdommer, men som også påvirker andre fisk i havet, miljøet og mennesker.

– For eksempel er det funnet at det til chilensk oppdrett er brukt 500 ganger mer antibiotika enn som brukes i Norge, sier Adrian Schiavini, biolog og forsker ved Centro Austral de Investigaciones cientificas, til avisa Clarin.

Omstridt avtale

Det var under et besøk til landet av en norsk delegasjon, ledet an av det norske kongeparet i mars 2018, at den omstridte avtalen ble inngått. Innovasjon Norge forklarer avtalen for Dagbladet slik:

– Vi inngikk et samarbeid med argentinske myndigheter på lokalt og sentralt nivå for å kartlegge mulighetene for lakseoppdrett i Tierra del Fuego (Ildlandet). Norske Akvaplan Niva fikk oppdraget fra argentinerne, og har gjennomført analysene og levert en rapport. Det er de argentinske myndighetene som er hovedoppdragsgiver, og dermed hovedeier av rapporten, sier Hansen Bondevik i Innovasjon Norge i Brasil.

Muligheter for norsk industri

Han forteller at Innovasjon Norge bidro med en firedel av budsjettet, cirka 200.000 kroner, til arbeidet.

– Har dere forståelse for at prosjektet møter den motstanden det gjør?

– Vi er et myndighetsorgan, så vi står ikke ansvarlig for eller mener noe om en industri eller dens bærekraft. Vår oppgave er å kartlegge muligheter for norsk industri. Hvilke lisenser som skal gis, bærekraften i det, og så videre, blir helt opp til argentinske myndigheter å vurdere, sier Hansen Bondevik.

 

– Men dette er jo deres Lofoten, med sårbar og urørt natur, så det er ikke så rart at det er stor lokal motstand, legger han til.

LAKS PÅ MENYEN?: Argentinas utenriksminister Jorge Faurie, Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide, Argentinas førstedame Juliana Awada, Kong Harald, Argentinas president Mauricio Macri og Dronning Sonja under en lunsj i presidentpalasset under statsbesøket 6. mars ifjor,. Tre dager etter ble avtalen om et forstudium til lakseoppdrett i Argentina ble inngått.
LAKS PÅ MENYEN?: Argentinas utenriksminister Jorge Faurie, Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide, Argentinas førstedame Juliana Awada, Kong Harald, Argentinas president Mauricio Macri og Dronning Sonja under en lunsj i presidentpalasset under statsbesøket 6. mars ifjor,. Tre dager etter ble avtalen om et forstudium til lakseoppdrett i Argentina ble inngått.

Venter på svar

På den chilenske siden av Beagle-kanalen kjempes det i disse dager en intens kamp om rettigheter som det norskeide selskapet Nova Austral skal ha fått til å sette opp over hundre merder ved byen Puerto Williams. Det ble nylig avslørt at selskapet har feilrapportert fiskedødeligheten i sine anlegg, og for få uker siden ble prosjektet i Beagle-kanalen stoppet.

Hva som skjer på argentinsk side er foreløpig usikkert. Lokale miljøorganisasjoner har etterspurt rapporten ved flere anledninger, uten å få svar fra myndighetene.

– Vi ber om en oppklaring rundt dette. Innbyggerne og organisasjonene som jobber med dette fortjener å få et svar på hvordan det går med disse studiene, sier González.

Innovasjon Norge sier at de hele tiden har gjort det klart at rapporten skal offentliggjøres.

– Vi har møtt gehør for det hos våre argentinske partnere. Argentinske myndigheter ønsker en grundig gjennomgang av rapporten før publisering, siden saken har stor allmenn interesse. Det har vi forståelse for og avventer derfor tidspunkt for publisering, sier Hansen Bondevik.

Nordisk motstand

Støtter svensk nei til norsk laks

Støtter svensk nei til norsk laks

Tidligere i sommer ble det kjent her til lands at den svenske kommunen Åre har vedtatt å ikke servere norsk oppdrettslaks til kommunens barnehage- og grunnskolebarn.

 

– Man vet at det er helseskadelige stoffer i fôret til oppdrettslaksen. Denne tilsetningen i mat er ikke bra, og som et forsiktighetsprinsipp vil vi ikke at barna våre skal få i seg dette, sa Peter Bergman, som fremmet forslaget for kommunen, til Dagbladet.

Vår egen stjernekokk Espen Holmboe Bang har tidligere gått ut og sagt at han synes norsk oppdrettslaks er forferdelig.

– For oss er det bare helt uaktuelt at vi noen gang skal ta inn norsk oppdrettsfisk, uttalte han ved en tidligere anledning.

Francis Malmann

– Vi er overbeviste om at oppdrett av laks ikke bør finne sted i Beagle-kanalen, vannet vi har her er ekstremt uberørt, og som vi alle vet, så bruker oppdrettsindustrien blant annet antibiotika og fargestoffer for å få riktig farge på fisken. Det er ikke sunt, hverken for havet eller oss. Så vi er her for å beskytte tradisjonelt fiske, og de lokale artene som må reddes fra den store jungelen av laks, sier kokk Francis Mallman til Dagbladet.

KJENT FRA CHEFS TABLE: Den latinamerikanske kjendiskokken Framcis Malmann er blant kokkene som nå reagerer.
KJENT FRA CHEFS TABLE: Den latinamerikanske kjendiskokken Framcis Malmann er blant kokkene som nå reagerer.

Han er et kjent kokkeansikt i hele Sør-Amerika og har blant annet restauranter i Frankrike og USA itilegg til i Argentina, Uruguay og Chile.

– Vi har sluttet å bruke oppdrettslaks i alle våre restauranter rundt omkring i verden, det er ti av dem. De siste tre månedene har vi satt et totalforbudt for bruken av oppdrettslaks, norsk eller fra andre steder i verden. Vi kjøper kun inn villaks.

 

Mallman har også vært med på Netflix-serien Chefs Table, hvor han blant annet snakker om hvor viktig naturen er for ham, og da spesielt Patagonia hvor han vokste opp og i dag fortsatt tilbringer mye tid.

Superkokker vil boikotte norsk laks: - Det er ikke sunt

I helgen lagde han mat til flere hundre gjester som hadde møtt opp for å demonstrere mot lakseoppdrettene i Tierra del Fuego.

– Det jeg vil si til norske selskaper som ønsker å etablere seg i Beagle-kanalen; vi forsøker å stoppe det! For som de selv vet er det ikke bra for miljøet. Uansett hvor i verden det er, i Bealge eller hvor som helst, så mener jeg det er en industri som bør stoppes!

2019-08-31T18:51:34+01:00