Meat the family

//Meat the family

Meat the family

«Meat the family»:

Slakte-reality vekker oppsikt

Ny britisk serie skal utfordre familier til å velge mellom å bli vegetarianere eller spise sitt eget kjæledyr.

SPISE «KJÆLEDYRET» SITT: I en ny realityserie skal fire familier ha et dyr de vanligvis pleier å spise, som kjæledyr i tre uker. En av familiene skal ha en kalv. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SPISE «KJÆLEDYRET» SITT: I en ny realityserie skal fire familier ha et dyr de vanligvis pleier å spise, som kjæledyr i tre uker. En av familiene skal ha en kalv. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
18. OKTOBER 2019 KL. 22.55

«Bli vegetarianer eller så dreper vi kjæledyret ditt!»

Det er ultimatumet realitydeltakerne i et nytt britisk TV-program står overfor, skriver The Guardian.

Kjendis­flukt etter slakting

Kjendis­flukt etter slakting

I Channel 4-programmet «Meat the family» skal fire familier som spiser mye kjøtt, få ta vare på et dyr, som de vanligvis spiser, i tre uker. Hver familie får hvert sitt dyr: en høne, en kalv, et lam eller en pattegris.

Familiene skal behandle dyret de har fått utdelt som et kjæledyr, som å gå turer og leke med det. Når det har gått tre uker må de ta valget om å enten slutte å spise kjøtt, eller sende kjæledyret sitt til slakt.

Ikke nok med det – dersom de velger å sende dyret til slakt, blir de bedt om å tilberede og spise det selv.

– Det nye tabuet

I en pressemelding for programmet står det at familiene, gjennom det sosiale eksperimentet, skal reise rundt i Storbritannia og lære om dyrehold, gårdsdrift, og hva slags innvirkning kjøttinntaket deres har på miljøet.

Den engelske TV-kommentatoren Virginia Mouseler har omtalt showet som «årets mest overskridende» serie, skriver The Guardian.

– Det er ikke lenger sex og dop. Kjøtt er det nye tabuet, sier hun.

Saken har også blitt en snakkis i Danmark. Den danske TV-kokken Umut Sakarya, som har svinekjøtt som favoritt på sin restaurant, Guldkroen, sier til Danmarks Radio at han har tro på konseptet.

– Jeg tror det blir en stor suksess fordi det fokuserer på kjøttforbruket vårt, og temaet er veldig i tiden. Men jeg tror ikke det får folk til å slutte å spise kjøtt, sier han.

Sluttet å spise lam og gris

Modellmamma og tidligere «Farmen Kjendis»-deltaker Donna Ioanna sier til Dagbladet at hun selv sluttet å spise gris og lam etter hennes opphold på realityserien Farmen. Der lever deltakerne på en gård, som folk gjorde 100 år tilbake i tid.

– Når man lever så tett på dyrene, og ser de leke og hvordan de lever, så blir man glad i de, sier hun.

FARMEN: Donna Ioanna har ikke spist gris eller lam siden hun deltok i «Farmen Kjendis» i fjor. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet
FARMEN: Donna Ioanna har ikke spist gris eller lam siden hun deltok i «Farmen Kjendis» i fjor. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet

Hun tror ikke deltakerne i «Meat the family» vil klare å slakte et «kjæledyr».

– De aller fleste vil nok ikke klare det. Men så finnes det jo også de som bare ser på dyr som mat, og de vil nok ikke forandre mening.

Likevel sier hun at hun fortsatt spiser oksekjøtt, kylling og sjømat.

– Men jeg har ikke rørt lam eller gris etter «Farmen»-oppholdet. Og det sier litt fordi jeg var det bare ei uke, sier hun til Dagbladet.

– Unaturlig skille

Fungerende leder i Norsk vegansamfunn, Mirjam Kammler, sier til Dagbladet at hun synes det kunne vært interessant å teste det samme konseptet i Norge.

– Det er vanskelig å finne en god forklaring på hvorfor det å drepe en hund og å slakte en gris er moralsk sett ulike handlinger. Men man stiller ikke så lett spørsmål ved noe man har lært fra man var liten og som man ser at alle andre rundt seg også gjør, sier Kammler.

Hun mener vi har skapt et unaturlig skille mellom kjæledyrene våre og dyrene vi spiser.

Foret ungdommer med «fake news»

Foret ungdommer med «fake news»

– De fleste forbrukerne er veldig distanserte fra dyrene, og hvor maten vår kommer fra. Mange føler nok at de ikke kunne slaktet et dyr selv, men betaler likevel andre for å gjøre dette hver dag.

Trakk seg fra program

Slakt på TV har tidligere også vært et betent tema her til lands. I fjor høst trakk flere kjendiser seg fra NRK-programmet «Folkeopplysningen», etter at programleder Andreas Wahl inviterte til en «Fire stjernes middag» med en vri.

Til hovedrett skulle gjestene få servert lam. Det deltakerne ikke visste var at de måtte slakte lammet selv.

Flere av deltakerne ønsket å trekke seg fra programmet, og argumenterte med at de kunne framstå «slemme, dumme eller i beste fall hyklerske».

Det endte med at alle deltakerne, utenom programlederen, ble sladdet i episoden som ble sendt på TV.

 

Takk universet

Takk for skapelsen

Takk for oppvåkning

2019-10-19T12:49:21+01:00