Lege skriver gjerne en legeerklæring for at ungdommer skal få streike for klimaet

//Lege skriver gjerne en legeerklæring for at ungdommer skal få streike for klimaet

Lege skriver gjerne en legeerklæring for at ungdommer skal få streike for klimaet

Lege skriver gjerne ut legeerklæring for at ungdommer skal få streike for klimaet

Klimastreik i skolen

KLIMASTREIK I BERGEN: Flere tusen skoleelever streiket og møtet opp på Torgalmenningen for klimaopprør i forrige uke. På fredag skal ungdommer i Oslo klimastreike.

KLIMASTREIK I BERGEN: Flere tusen skoleelever streiket og møtet opp på Torgalmenningen for klimaopprør i forrige uke. På fredag skal ungdommer i Oslo klimastreike. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Lege og samfunnsmedisiner Dag-Helge Rønnevik har fått med seg at ungdommer ikke får gyldig fravær for å streike. Det ønsker han å gjøre noe med.

– Kjære ungdom; dersom noen trenger legeerklæring i forbindelse med markeringen for klimaet i morgen, så kan dere bare ta kontakt! Jeg skal skrive det til dere, gratis. Send p.m, skriver Rønnevik på Facebook.

LEGEERKLÆRING TIL KLIMAENGASJERTE ELEVER Kjære ungdom; dersom noen trenger legeerklæring i forbindelse med markeringen…

Publisert av Dag-Helge Rønnevik Torsdag 21. mars 2019

Og han legger til:

– Ikke hør på sneversynte voksne. Streik/marker alt dere makter! Vær engasjert, og ha tro på at dere kan påvirke og endre utviklingen.

SKRIVER LEGEERKLÆRING: Lege Dag-Helge Rønnevik skriver mer enn gjerne en samfunnsmedisinsk legeerklæring til ungdommer ønsker å klimastreike. Foto: Privat (Facebook)

Til fredagens streik i Oslo forventes 10.000 ungdommersom vil bruke en skoledag på å streike for klimaet.

Se intervjuet med Lasse Bjørn i Oslo Natur og Ungdom, som er en av arrangørene:

Oppfordrer legekolleger

Legen har signert Facebook-innlegget sitt med «Mvh Dr. Heier På Engasjert Ungdom». Han understreker også at det er en samfunnsmedisinsk legeerklæring, som han oppfordrer andre leger til å ta i bruk for å støtte ungdommens initiativ til markering for klimasaken 22. mars.

«Del gjerne og bruk den fritt», skriver Rønnevik, og har lagt ut følgende legeerklæring som ungdommen kan bruke:

Blir provosert

De siste dagene har mange voksne gått ut mot klimastreiken fredag 22. mars. Blant annet vil ingen norske fylker gi elevene fri for å delta i klimaprotestene.

– Elevene har en selvstendig plikt til å gjøre det beste ut av skolegangen. Da må de møte på skolen. Hva med dem som har andre samfunnsengasjement, som for eksempel velferdssamfunnets bærekraft, og som ønsker å streike for enten strengere innvandringspolitikk eller mer oljeboring?

– Jeg mener det heller ikke skal kvalifisere for gyldig fravær, men man kan ikke sette forskjellige samfunnsengasjement opp mot hverandre ut ifra hvilket man som lærer selv foretrekker. sa Frp-politiker Roy Steffensen, som også er leder av Stortingets utdanningskomité, til NTB på onsdag.

 

I disse dager utsettes barn og unge i hele landet, for enorm skremselspropaganda og klimahysteri. Jeg håper ansvarlige…

Publisert av Jon Helgheim Mandag 18. mars 2019

«I disse dager utsettes barn og unge i hele landet, for enorm skremselspropaganda og klimahysteri. Jeg håper ansvarlige voksne tar seg tid til å snakke med barna sine, og roer ned skremslene. -Vi har sett dette før, kan dere si. -Det går nok bra denne gangen også», var noe av det Helgheim skrev i Facebook-innlegget sitt.

Slike uttalelser provoserer Dag-Helge Rønnevik.

– Det pågår en klimadebatt om dagen, og disse ungdommene prøver gjerne å ta del i debatten. Klimasaken er en av våre viktigste saker, så da er det flott at ungdommer engasjerer seg og bryr seg. Er man klimaskeptiker og uenig dette, får man bare ha den meningen.

– Det blir også dobbeltmoralsk fra skoleverket og utdanningsinstitusjoner som utdanner elever til å tenke selv og være kritiske, så blir de møtt av et regelverk som ikke tillater det, sier han til Nettavisen.

– Vil personlig møte opp på Stortinget og Slottsplassen

Flere har allerede delt Rønneviks Facebooks-innlegg, men noen er også kritiske til hvordan Rønnevik har tenkt å kompensere for elever som kan miste karaktergrunnlaget, hvis de deltar i klimastreiken, selv om de har levert inn hans samfunnsmedisinske legeerklæring.

– Om det skjer med noen, og skolene og lærere fortsatt holder fast på at det ikke er gyldig fravær, så skal jeg personlig møte opp på Stortinget og Slottsplassen og be om audiens med statsministeren og kongen. Så får vi ta det derfra, sier han på Facebook.

Foto: Privat (Facebook)

Til Nettavisen avviser Rønnevik at dette er sagt med et glimt i øyet.

– Hvis det er noen elever som er på vippen og mister karaktergrunnlaget, fordi de får ugyldig fravær ved å møte opp i morgen, skal jeg personlig ta opp kampen med det rette nivået, forteller Rønnevik.

2019-03-22T07:52:53+01:00