Kloden koker

//Kloden koker

Kloden koker

 

Kloden koker:

– Dette vil koste menneskeliv

Ferske tall fra EU og FN viser at det aldri har vært registrert en varmere måned enn juli 2019. Klimaforsker Bjørn Samset advarer om at det likevel kan bli en av de kaldeste julimånedene i resten av våre liv.

SMELTER: Etter hetebølgen i Europa har høytrykket flyttet seg til Grønland; der smelter isen dobbelt så fort som i en vanlig julimåned. Her værkart fra 2. august. Foto: Climate Change Reanalyzer, University of Maine

SMELTER: Etter hetebølgen i Europa har høytrykket flyttet seg til Grønland; der smelter isen dobbelt så fort som i en vanlig julimåned. Her værkart fra 2. august. Foto: Climate Change Reanalyzer, University of Maine
4. AUGUST 2019 KL. 20.36

I juli ble varmerekorder over hele Europa sprengt. Belgia, Nederland, Tyskland og Storbritannia fikk for første gang temperaturer over 40 grader. I Paris ble det satt ny varmerekord på 42,6 grader.

Den globale snittemperaturen i juli 2019 tangerte – og kan ha passert – tidenes varmeste måned: juli 2016.

– Ifølge de aller ferskeste dataene fra WMO og det tilhørende klimasenteret, var juli minst like varm, om ikke varmere, enn den varmeste måneden noensinne registrert, sa FN-sjef António Guterres 1. august.

FNs generalsekretær, Antonio Guterres, talte til FNs sikkerhetsråd i New York City 1. august. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Scanpix
FNs generalsekretær, Antonio Guterres, talte til FNs sikkerhetsråd i New York City 1. august. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Scanpix

– Dette er av enda større betydning fordi den forrige varmeste måneden, juli 2016, forekom under en av de sterkeste El Niño-fasene noensinne. Det er ikke tilfellet i år, fortsatte FNs generalsekretær.

Det er foreløpige tall fra FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og EU-organisasjonen Copernicus som viser at hetesommeren virkelig ikke kan måle seg med somrene før i tida.

Det gjør Bjørn Samset, klimaforsker ved Cicero, bekymret.

– Det er den varmeste julimåneden i våre liv hittil – men kanskje en av de kaldeste julimånedene i resten av våre liv, sier han.

NY VARMEREKORD: Hetebølgen rammet Frankrike og landet fikk første nye varmerekord siden 1947. Video: AP/ NTB Scanpix

– Denne julimåneden ligger an til å bli den varmeste måneden noensinne. Det er sånt som skjer når verden blir varmere og varmere. Vi vet det vil fortsette å skje, sier klimaforskeren.

KLIMAFORSKER: Bjørn Samset ved Cicero - senter for klimaforskning. Foto: Cicero
KLIMAFORSKER: Bjørn Samset ved Cicero – senter for klimaforskning. Foto: Cicero

I 2018 slapp menneskeheten ut rekordmye klimagass, ifølge Samset. Ingenting tyder på at utslippene synker i 2019.

– Dette er tragisk – og samtidig veldig skummelt. Hvis det var det varmeste året noensinne og utslippene var på vei ned, hadde vi i det minste vært på rett vei – men nå er den globale temperaturen på vei oppover, og utslippene er rekordhøye. Derfor må vi både få ned utslipp og tilpasse oss klimaendringer, sier klimaforskeren, og fortsetter:

– Helt ærlig – dette kommer til å koste menneskeliv.

1,2 grader – en fjerdedel fra istid

Ifølge Copernicus var juli 2019 ca. 1,2°C over førindustriell temperatur. Selv om det kan høres lite ut, gir få grader voldsomme endringer.

– Det er bare fire grader temperaturforskjell mellom forrige istid – da det var en kilometer is over Norge – og tiden før vi startet drivhusgassutslippene på 1800-tallet. Noen få grader har over tid voldsom påvirkning, sier Bjørn Samset.

De 1,2 gradene er altså mer enn en fjerdedel av temperaturforskjellen som la Europa under is. Og det har skjedd voldsomt raskt; oppvarmingen er tjue ganger raskere enn etter forrige istid, forteller Samset.

– I utgangspunktet er vi forsiktig med å se på enkeltmåneder i sammenheng med klimaendringer – men her ser vi rekord, på rekord, på rekord. Vi er langt unna temperaturen på 1800-tallet. Alle de varmeste åra vi har hatt er innenfor de siste fem-ti åra. Det er en klar trend.

Samset forklarer at klimaet er litt som et stereoanlegg. Du skrur volumet sakte opp, noen låter er høye og lave – og plutselig kommer det en høy tone som sprenger anlegget ditt. Det blir høyere enn noe annet fordi snittvolumet er skrudd opp underveis; over tid blir også temperaturene på kloden høyere og høyere, uten at det nødvendigvis gir rekorder hele tiden.

- Hetebølger fem ganger mer sannsynlig

– Hetebølger fem ganger mer sannsynlig

Men noen ganger gir det kraftige utslag.

2019 har vært varmt allerede. Juni var den varmeste registrerte junimåneden noensinne.

VARMESTE: Folk kjøler seg ned under hetebølgen som traff Madrid i slutten av juni. Foto: Manu Fernandez / AP Photo / NTB Scanpix
VARMESTE: Folk kjøler seg ned under hetebølgen som traff Madrid i slutten av juni. Foto: Manu Fernandez / AP Photo / NTB Scanpix

Da det var sommer under ekvator, ble januar 2019 den tredje varmeste januarmåneden for kloden – men den varmeste noensinne i Australia.

Faktisk er hver eneste måned hittil i år en av de topp fire varmeste blant sine respektive måneder.

– Det varmeste året som er registrert er 2016 – da hadde vi i tillegg El Niño-fenomenet i Stillehavet, som varmer opp lufta på hele jorda som en radiator. Nå har vi alle disse varme månedene selv uten El Niño – og neste gang Stillehavet bestemmer seg for å sette i gang en El Niño igjen, får vi nye rekorder.

Samset sier at dette har vært en trend siden 1970; kloden har hatt gjennomsnittlig oppvarming opp mot 0,2°C per tiår.

– Temperatur er tall, men effekten av de høye temperaturene gir rekordsmelting på Grønland og rekordlite is i Arktis. Vi ser det i hetebølger, som gir varmerekorder over hele verden. Vi ser det i ekstremregn, som akkurat har gitt katastrofale ras i Norge – det blir flere og flere sånne hendelser, understreker han.

Rekordsmelting på Grønlandsisen

Rekordsmelting på Grønlandsisen

Norge må forberede seg på naturkatastrofer

– I Norge kommer vi til å se flere hetebølger, mer ekstremregn, og som regel vil det gå greit, men noen ganger går det jordskred i områder hvor det bor folk. Da får vi en katastrofe, sier Samset.

Han viser til at ras er en av de største naturkatastrofene vi får i Norge.

– Det styrtregnet vi fikk i Jølster denne uka formet seg på bare få timer. Rasberedskapen er god i dag, men bør bli enda bedre for å møte klimaendringene.

STORE ØDELEGGELSER: Jordraset i Jølster tirsdag medførte store ødeleggelser på veiene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Joar Heimsæter

Likevel er Norge blant landene i verden som vil føle aller minst på klimaendringene.

Det betyr ikke at det er uproblematisk her – bare at det blir langt verre andre steder.

– Jordbruket klarte seg greit i år, men i fjor var det rekordtørke. Det viktigste Norge kan gjøre er å bidra til at klimaendringene ikke utsetter hele verden for fare, sier Samset til Dagbladet.

Klimaforskeren understreker også at konsekvensene varierer mellom steder, og ikke minst verdensdeler. Det blir nok ikke kvelende hetebølger overalt.

– De aller fleste varmerekorder skjer andre steder enn i Norge. Vi snakker om globale tall på kraftigst regn og høyest temperatur, men utslagene er alltid lokale. Utslagene er forskjellig fra sted til sted. Det er lett for meg å fortelle hva som skjer med Norge eller verden som helhet, men vanskeligere å forutsi konkrete endringer.

Ikke normalt

Likevel ble det også satt varmerekorder her hjemme, hvor blant annet Bergen opplevde sin varmeste dag noensinne med 33,3 grader fredag 26. juli.

Også i de nordlige områdene var temperaturen godt over normalt. I Ny-Ålesund på Svalbard ble det målt snittemperaturer 2,4 grader over det som er vanlig.

– Vi ser jo ofte avvik fra normalen på rundt en grad eller mindre. Avvik på over to grader derimot er betydelige, sier meteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Seter peker også på Svalbard lufthavn, som har hatt snittemperatur over normalen hver måned siden desember 2010.

Greta Thunberg til norske politikere: - Vi må handle nå

Greta Thunberg til norske politikere: – Vi må handle nå

– Det er 104 måneder på rad med vær som er varmere enn vanlig, sier hun.

De siste to tusen år har vi ikke sett globale temperaturendringer som dette, før mennesker selv begynte å påvirke klimaet etter den industrielle revolusjon.

Den såkalte «lille istida» i middelalderens Europa forekom nettopp bare her i Europa. Det sies at Themsen-elva i London var islagt, men kuldeperioden var lokal. Ny forskning viser nemlig at klimavariasjoner de siste to tusen år ikke har vært verdensomspennende – før mennesker stimulerte klimaet selv.

Eller som FNs generalsekretær, António Guterres, sa det:

– Vi har alltid hatt noen varme somre. Men denne sommeren er ikke som de i vår ungdom. Dette er ikke din bestefars sommer.

2019-08-05T10:20:22+01:00