Hamp

//Hamp

Hamp

Spør deg selv

Hva er hamp

Hva kan den brukes til

Hvorfor er den ulovlig

Inneholder den perfekte forhold

Kropp og hjerne

Omega 3-6 og 9

Inneholder hamp D-vitamin

Hva er TRAN

Hva lages tran av

Er tran gift

Drikker du deg til alzheimers

Cannabis hamp verdens viktigste plante

Hva skjedde med hampen?

Norske myndigheter, politikere eller hvem vi skal gi skylden, har et sløvt eller tankeløst forhold til industriell hamp. Det er forbudt å dyrke her. En gang hadde de fleste steder i Norge bedrifter som laget tekstiler og tau av hamp, og nå er alt helt borte – uten forklaring. I stedet bruker vi utenlandsk bomull som er et miljøsvin, og oljebaserte syntetiske tekstiler som alle kommer fra fremmede land.

Les mer: Bomull økologisk skandale som overses fullstendig. Etablert bomullsindustri har pressgrupper, lobbying, propaganda og kjører på.

Historien om hamp er 7-8000 år gammel, det første vevde plagget i verden var sikkert laget av hamp, og den var i kontinuerlig bruk siden da i stor stil som den viktigste fiberplanten i verden helt fram til omtrent 1950. Da skjedde ting som ved nærmere ettersyn framstår som mystiske, merkelige og utrolige. Det ble innført forbud mot dyrking av hamp i de fleste land i en koordinert nesten global prosess.

Jack Herer, som har fått en legendarisk cannabis-art oppkalt etter seg, har skrevet en bok «The Emperor Wears No Clothes» som legger fram det hele i klar tekst med full dokumentasjon og stor liste med referanser. Cannabis hamp starter nå på nytt, og cannabis sativa som en gang var den viktigste planten i verden (tekstilfiberet hamp hadde en markedsandel på ca. 90%, lin hadde ca. 10%) kan bli det igjen. EU har nå tillatt dyrking av cannabis, men i Norge er det forbudt.

Les mer: Den forvirrede hampepolitikken i Norge

Vibram hampesko

Cannabis sativa L

Planten cannabis sativa L har mange navn: hamp, cannabis hamp, indisk, gras, weed, marijuana, rette sort, spinat etc. Fokus nå er bare på virkestoffet THC og rusvirkningen, og det blir fullstendig feil. Det er korrekt å hevde at cannabis hamp kan tilføre verden fantastiske verdier på mange områder, og nedenfor kommer noen av grunnene til det. Planten er idag utbredt over hele verden, dyrkes for fiber, frø og psykoaktive stoffer. Det finnes mange varianter, spesielt innen planter dyrket for sin psykoaktive virkning. Hamp har vært dyrket i Norge som fiberplante, og Foreningen for Norske Hampebønder arbeider for å få startet næringsmessig dyrking, det har vært dyrket hamp i Norge fra før vår tidsregning, det er funnet frø fra ca. år 700, og man tror vikingene brukte hampetau og introduserte det i Amerika.

Les mer: Hampfrø for et langt liv. Hampfrø er et rått godt flott tilskudd til kosten din.

Storskala dyrking av jordbrukshamp

Cannabis hamp er sett samlet den sterkeste, mest holdbare, med lengste levetid og naturlig myke fiber på planeten. Bladene og blomster-topper (marijuana) var blant de viktigste og mest brukte medisinene for to tredjedeler av verdens befolkning i minst 3000 år fram til begynnelsen av det 20. århundre .

Botanisk er hamp et medlem av den mest avanserte plantefamilien på jorden. Det er en diosiøs plante (har mann, kvinne planter og er noen ganger tvekjønnet mann og kvinne på samme plante), treaktig/urteaktig årlig plante som bruker solen mer effektivt enn nesten noen annen plante på planeten vår, og når en høyde på 3-6 meter i en kort vekstsesong. Cannabis kan dyrkes i nesten ethvert klima og jordsmonn. Hamp er uten tvil jordas fremste fornybare naturressurs. Dette er grunnen til at hamp er så viktig.

Hamp for tau og tekstiler

Her er gode grunner til å dyrke og bruke cannabis hamp

 • Skip og sjømenn: 90% av seilene var av hamp, ordet kanvas eller lerret kommer fra hollandsk uttale av cannabis, alt tauverk og stry var av hampefiber, sjømennenes klær og alt papir til karter, bibler etc. var av hamp. Vi kan lett gå fra dagens oljebaserte seil og tauverk tilbake til hamp.
 • Tekstiler og vevde stoffer: Frem til omtrent år 1900 var 80% av alle tekstiler og stoffer som brukes til klær, telt, laken og sengetøy, tepper, gardiner, dyner, håndklær, bleier, osv. hovedsakelig laget av fibre av cannabis. Våre forfedre visste at hamp er mykere enn bomull, varmere enn bomull, mer vannabsorberende enn bomull, har tre ganger den strekkfasthet bomull har og er mange ganger mer slitesterk enn bomull.

  Til såing ble 100-200 frø brukt til hver kvadratmeter for grovt tauverk eller grov klut. Hamp til de fineste gardiner eller blonder ble plantet med opp til 400 planter for hver kvadratmeter, og høstet etter mellom 80 til 100 dager.

BMW i3 er mest karbonfiber har også hamp, Mercedes C har 40 kilo hamp

 • Lerret til malerier: Hamp er det perfekte medium for lagring. Malerier av Van Gogh, Gainsborough, Rembrandt, etc., var i hovedsak malt på hampelerret, og det gjaldt for som praktisk talt alle lerretsmalerier. Hamp er en sterk, blank fiber, tåler varme, mugg og insekter, og skades ikke av lys. Oljemalerier på hamp- og/eller lin lerretet har holdt seg i fin stand i århundrer. I tusenvis av år, ble nesten alle god maling og lakk laget med hampefrøolje og/eller linolje.

Olje av hamp er til glede og nytte.

 • Fiber og papirmasse: Frem til omtrent 1890 ble 75-90 prosent av alt papir i verden laget med cannabis hampe fiber, herunder bøker, bibler, kart, papirpenger, aksjer og obligasjoner, aviser, osv. Hamp papir varte 50 til 100 ganger lenger enn de fleste papyrus dokumenter, og var hundre ganger enklere og billigere å lage.
 • Tau, stry og bånd: Nesten hver eneste by i verden hadde virksomheter som laget hampetau. Russland var verdens største produsent og beste kvalitetsprodusent og leverte 80% av den vestlige verdens hamp fra 1640 til 1940 . 70-90% av alle tau, hyssing, og tauverk ble laget av hamp til 1937, og ble da erstattet for det meste av petrokjemiske fibre.
 • Maling, beis, lampeolje: Hundretusener av tonn med hampefrø ble brukt til maling og lakk hvert år. Fram til omtrent år 1800 var hampefrøolje den mest brukte belysningsoljen i verden. Fra da av og til 1870 var det den nest mest konsumerte belysningsolje, kun overgått av hvalolje. Hampeoljen brant med den klareste flammen. 
 • Biomasse: 90% av all fossilt brensel som brukes i verden i dag (kull, olje, naturgass, etc.) burde for lenge siden blitt erstattet med biomasse fra mais, cannabis, returpapir og lignende. Biomasse kan omdannes til metan, metanol eller bensin til en brøkdel av dagens kostnad for olje, kull eller kjernekraft, spesielt når miljøkostnadene er priset inn. Slik biomasse kommer fra levende (ikke utdødde) planter som fjerner karbondioksyd fra atmosfæren når de vokser.

  Denne biomassen kan konverteres gjennom pyrolyse eller biokjemiske kompostering til energiprodukter som kan erstatte de fossile vi bruker i dag. Cannabis er mange flere ganger rikere på bærekraftig, fornybar biomasse / cellulose potensial enn sine nærmeste rivaler på planeten som er maisplantene, sukkerrør, trær, etc. Metanol kan også bli konvertert til en høy-oktan blyfri bensin ved hjelp av en katalytisk prosess. 

Sykehus i Canada behandler baby for epilepsi med hampolje

 • Medisin: Fra omtrent 1840 og til 1900-tallet var ekstremt sterk marijuana (kjent som cannabis extractum) og hasj ekstrakter, tinkturer og eliksirer blant de mest brukte legemidlene fra fødsel, gjennom barndom, til alderdom og i veterinærmedisin til 1920 og lenger. 

  Før det ble marijuana i minst 3000 år brukt til ekstrakter fra knopper, blader, røtter, osv., og var allment brukte og aksepterte medisiner for de fleste av menneskehetens sykdommer. Man indikerte at cannabis kunne brukes for behandling av slike plager som trøtthet, anfall av hoste, revmatisme, astma, delirium tremens, migrene, kramper og depresjoner i forbindelse med menstruasjon PMS.

  I det 20. århundre har cannabisforskning vist terapeutisk verdi og full sikkerhet i behandling av mange helseproblemer, inkludert astma, glaukom, kvalme, tumorer, epilepsi, infeksjon, stress, migrene, anoreksi, depresjon, revmatisme, artritt, Alzheimers sykdom og herpes.
 • Matolje og protein: Hampefrø ble regelmessig brukt i grøt, supper og jevninger av nesten alle mennesker i verden fram til vårt eget århundre. Munker ble pålagt å spise hampefrøretter tre ganger om dagen, å veve klærne med hamp og å skrive ut bibler på papir laget av hampefiber.

  Hampefrø kan presses for sin svært næringsrike vegetabilske olje som inneholder den høyeste mengden essensielle fettsyrer i planteriket. Disse essensielle oljer er ansvarlige for våre immunresponser og tømmer arteriene for kolesterol og plakk. Biproduktet av å presse olje fra frø gir en høykvalitets protein frøkake. Den kan spires (maltes) eller males og bakes inn i kaker, brød og gryteretter. 

  Marijuana frø-protein er en av menneskehetens fineste, mest komplette og tilgjengelig-til-kroppen vegetabilske proteiner og hampefrø er den mest komplette matkilde for menneskelig ernæring. Hampefrø var tidligere verdens nummer én fuglefrø, og kan brukes som agn for fisk.
 • Bygge- og konstruksjonsmaterialer: Et areal på ett mål med hamp produserer så mye cellulosefibermasse som 4,1 mål med trær og derfor er hamp det perfekte materialet til å erstatte trær med til byggeplater, sponplater etc. Praktiske, billige og brannsikre byggematerialer med gode termiske og lydisolerende egenskaper kan lages for å erstatte tørrmur, gipsplater og kryssfiner. Isochanvre er et gjenoppdaget fransk byggemateriale laget av hamp blandet med kalk, som forsteines og varer i mange århundrer.

  Hamp har vært brukt gjennom historien for teppe backing. Hampfiber har potensial til fremstilling av sterke råte-motstandsdyktige tepper. Plastikk avløpsrør (PVC) kan produseres ved hjelp fornybar hamp cellulose som råstoff. Så vi kan se for oss et hus for fremtiden bygget med vann og avløp, malt og innredet med verdens nummer én fornybar ressurs som er hamp.

Hamp tilsatt betong og brukt som isolasjon for miljøvennlige hus

 • Røking, fritid og skapende virksomhet: Mange skapende mennesker har brukt cannabis til kreativ psykoaktiv stimulering. Andre har forsøkt å stoppe andres bruk av de foretrukne avslappende midler, selv om dette er en inntrenging på privat frihets område.

Økonomisk stabilitet, fortjeneste og frihandel

Med alle fakta på bordet vil folk rushe for å kjøpe varige, biologisk nedbrytbare «Pot Tops» eller «Mary Jeans,» osv., laget av en plante uten sprøytemidler eller plantevernmidler. I dag er det ikke slik. Rollene til hamp og andre naturlige fibre bør bestemmes av personlig smak og verdier, ikke av utilbørlig påvirkning av lover, subsidier og tollsatser som holder visse fibre borte.  

I snart 75 år har hamp vært holdt unna markedet, og det finnes ikke lenger offentlig kunnskap om det utrolige potensialet til hampefiberen og dens bruk. Ved å bruke 100 prosent hamp eller å blande hamp med økologisk bomull vil du være i stand til å overlevere dine skjorter, bukser og andre klær til barnebarna. Intelligent bruk av hamp kan erstatte bruk av petrokjemiske syntetiske fibre som nylon og polyester med tøffere, billigere, kulere, absorberende, pustende, sterkere biologisk nedbrytbare naturlige fibre. 

Kina, Italia og østeuropeiske land som Ungarn, Romania, Tsjekkoslovakia, Polen og Russland selger i dag solide hamp og hamp/bomull tekstiler. Disse landene bygger på sitt tradisjonelle landbruk og tekstilferdigheter, mens Norge har gitt opp. 

Sannheten om hamp kommer nå fram

Hamp som tekstil er etterspurt over hele verden. I tillegg kan hamp dyrket for biomasse, erstatte fossilt brensel, bedre luftkvalitet og fordele goder til landsbygda og de omkringliggende samfunn. Mer enn noen annen plante på jorden kan hamp gjøre mulig et økologisk samfunn og økonomi.Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Hemplogic om hamp i USA. 

Bok: Jack Herer Hamp eller boken «Keiseren har ingen klær»

Foreningen for Norske Hampebønder

Bok: Chris Henderson: Hemp – Lifeline to the future   

In this Feb. 7, 2014 photo, seven year old girl Charlotte Figi, who’s parent describe her as once being severely and untreatably ill, walks around inside a greenhouse for a special strain of medical marijuana known as Charlotte’s Web, which was named after Charlotte early in her treatment, at a grow location in a remote spot in the mountains west of Colorado Springs, Colo. Colol, A panel of legislative leaders on Wednesday, Oct. 15, 2014 approved a bill on a 13-5 vote that would limit how many plants marijuana caregivers can grow for their patients. (AP Photo/Brennan Linsley)
2019-02-12T14:40:30+01:00