BUTIKK BOIKOTTER BLACK FRIDAY– Vi er rett og slett lei

//BUTIKK BOIKOTTER BLACK FRIDAY– Vi er rett og slett lei

BUTIKK BOIKOTTER BLACK FRIDAY– Vi er rett og slett lei

Mandag 5. november la klesbutikken JF Curated ut et innlegg på Facebook hvor de annonserer at de holder stengt på Black Friday.

– Vi stenger fordi vi vil at folk skal tenke seg om. Black Friday er et maskineri som bare oppfordrer til å handle på salg, stå i kø og løpe etter ting, sier eier og gründer av JF Curated, Marte Djupesland.

Siden sin spede begynnelse i Norge i 2009, har Black Friday vokst enormt. Veldig mangebutikkjeder kaster seg på trenden med massivt salg én dag i året.

FORBERED DEG TIL BLACK FRIDAY!

Sier alle.

Det velger vi å gjøre ved å holde stengt.

Fredag 23 november er våre dører låste i Prinsensgate.

Vi oppfordrer alle til å forberede seg til Black Friday ved å legge helt andre planer.
Reis ut i naturen. Ikke fall for fristelsen til å bli med på et jag etter saker som du egentlig ikke trenger.

Spar heller til noe som virkelig betyr noe!

 

Takk JF Curated

Takk for at noen tar tak

Takk for at noen er våken

Hele vårt tankesett

Vår levemåte

Vårt forbruk

Må kraftig ned

Alle må bidra

 

HVA MED JUL 2018

Pakker dere inn gaver i julepapir

 

– Skapar berre stress

 

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, meiner Black Friday berre er ein kjøpefest som er med på å skape ei stressande adventstid. I dag kjem nordmenn til å handle for fire milliardar under den nye førjulstradisjonen.

Halvor Nordhaug
KUNSTIG BEHOV: – Eg er meir for at ein kjøper ting når behovet dukkar opp, ikkje når det er sal, seier biskop Halvor Nordhaug.FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX

– Ved å spele på lengselen etter eit betre og innhaldsfylt liv skapar Black Friday eit kunstig behov som kanskje ikkje er reelt.

Nordhaug har ikkje mykje positivt å seie om handledagen Black Friday.

– Slike kampanjar bidreg til meir kjøpepress. Eg trur mange i det vesle hysteriet som blir skapt rundt Black Friday tenker at dei skal gjere eit kupp og handlar ting dei ikkje treng, seier biskopen.

– Verste av tradisjonen

Mange går mann av huse for å utnytte gode tilbod når Black Friday går av stabelen. Black Friday er opphavleg ein tradisjon frå USA som finn stad dagen etter Thanksgiving.

– Thanksgiving er ein dag der familien kjem saman i takksemd. Det er ein takkefest, følgd opp av ein kjøpefest med Black Friday. I Noreg manglar vi den bakgrunnen, og har tatt med oss det verste av tradisjonen, seier Nordhaug.

Kjøpefesten startar også julehandelen, og kjem tett på advent.

– Det som i utgangspunktet var ei fastetid og ei førebuing til jula, er blitt ein kjøpefest og for mange ei uroleg og stressande tid. No har vi fått Black Friday som eit preludium til adventstida, seier biskopen.

Kjære biskop;

Skaper julen kjøpepress

Er julen overforbruk

Drikkes det alkohol i julen

Hvordan har barn det i julen

Hva lærer vi barn

Skaper julen separasjon

Skaper julen stress

 

Frontar gjenbruk

– Eg tenker at Black Friday kan føre til meir unødvendig overforbruk. Dersom ein held hovudet kaldt og kjøper noko ein faktisk treng, ting som varer lenge, og sparar pengar, er det sjølvsagt bra for mange, seier Jenny Skavlan.

Ho hevdar kjøpepresset og den mengda varer nordmenn kjøper er enormt frå før.

Jenny Skavlan i systudio
REDESIGN: Skavlan er oppteken av gjenbruk, og meiner handledagen er eit høve til å vise gode alternativ til et overforbruk.FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD

– Vi hadde trengt tre og ein halv jordklode om alle hadde eit forbruk som oss. Opp mot jul burde vi alle òg reflektere og senke terskelen for å gi og ta imot brukte gåver.

Skalvan har i fleire år fronta gjenbruk og alternativ til Black Friday.

– I år arrangerer Tise, gjenbruksappen eg jobbar med, ei vising saman med Bergans der vi har fått elevar på Esmod til å redesigne gamle Bergans-kle til å bli nye plagg.

Ein god dag for handelen

Bror William Stende i handelsorganisasjonen Virke er samd i at Black Friday ikkje er like positivt for alle i handelsstanden.

– Mange synest det er ein utmerka dag for å skape aktivitet i butikken og på nett, men det er sjølvsagt òg mange som opplever at Black Friday er utfordrande.

Han seier handledagen er blitt godt etablert og at den kjem til å halde fram med å vere ein stor aktivitetsdag for varehandelen.

– Ein ventar å omsette om lag fire milliardar kroner. Det er ein auke frå rundt 3,7 milliardar i fjor.

 

 

2019-02-12T14:40:31+01:00