Kjære alle barn og unge
Jeg skrev for år tilbake
Det kommer en bølge av vise barn
Det er bare dere barn og kvinner
Dere må være massive
Vi har bare denne sjansen
Skole er overhodet ikke viktig
Som sagt
Hva skal du med utdannelse
Uten vann, luft og mat
Det er nå eller aldri
Dere må være store
Dere må ofre dere
Dere trenger ikke be om fri
Det er ingen som bestemmer over dere
Vær moder jords disippel !!!
Jeg håper alle barn streiker
Hele tiden
Hver eneste dag
Alle barn
I hele verden
Til verden lytter
Til grådige uintelligente
Voksne mennesker lytter!
La moder jord hvile
Bygg opp
Hjelp henne
LILLEHAMMER (NRK): Skolene vil ikke gi elever som vil streike for klimaet, gyldig fravær. I dag demonstrerer de første elevene i Bergen.
Etter at den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) begynte å skulke skolen hver fredag for miljøet, har tusenvis av barn og ungdom over hele verden gjort det samme.
De to kommende fredagene er det planlagt klimastreiker ulike steder i Norge. I dag streiker elever i Bergen, men videregåendeelever reagerer på at de ikke får gyldig fravær for å streike.
– Det er ikke greit. Vi reagerer på svaret vi har fått fra fylkeskommunen, der det står at man må være politisk aktiv for å få gyldig fravær. Vi mener dette ER politisk arbeid, og at vi bør få fri, sier Magnus Grundstad, nestleder i elevrådet ved Lillehammer videregående skole.
NRK har spurt alle landets fylkeskommuner om hvordan de vil føre fravær under streiken. Det er fylkeskommunene som eier de videregående skolene her i landet.
16 av 18 fylkeskommuner svarer at de har bestemt seg for å registrere fravær for elever som blir borte fra skolen fordi de skal streike.
Elever: – Streik er politisk arbeid
Grundstad peker på at blant annet Natur og Ungdom, og flere politiske ungdomspartier, skal delta i streiken på Lillehammerførstkommende fredag.
350 elever har trykket «skal» eller «er interessert» på Facebook-arrangementet. Grundstad opplyser at de får mange henvendelser fra elever som tviler på om de skal delta fordi de ikke får gyldig fravær.
– Mange elever er engasjert i klimaspørsmålet, men de bryr seg også om fremtiden sin på skolen. Derfor bør vi få gyldig fravær for dette viktige arbeidet, sier han.
– Bryr ikke elevene seg nok til å streike selv hvis de får fravær?
– De bryr seg nok, men de bryr seg også om skolehverdagen og vil derfor ha godkjent fraværet, sier Grundstad.
Flere elever har gått ut ifra at demonstrasjonen vil bli regnet som politisk fravær, men skolesjef i Askøy kommune, Anne-Merete Mærli Hellebø, skolesjefen forklarer at dette ikke er riktig.
– Elever kan slippe fravær dersom de deltar i politisk arbeid for å ivareta et politisk verv, sier hun, og understreker at dette ikke er tilfellet når man deltar i en demonstrasjon.
Natur og Ungdom har engasjert seg i fraværsspørsmålet rundt skolestreikene. De skriver på nettsida si at deres fremste råd er å snakke med læreren eller skolens ledelse om streiken, og hvordan man eventuelt kan få godkjent fraværet.
De skriver også at de har vært i kontakt med elever som ikke vil be om politisk/gyldig fravær, fordi det vil sende et sterkere signal om at de mener alvor med klimastreiken. For andre er det viktig at aksjonismen ikke setter en stopper for skolegangen.
Ringerunden NRK har gjort viser at Buskerud og Oslo har avgjort at det er opp til rektorene på den enkelte skole om de vil registrere fravær eller ikke. De anbefaler rektorene å bruke skjønn i avgjørelsene sine.
Dilemma
Flere fylkeskommuner opplyser imitert at saken om fravær under klimastreikene har skapt et dilemma.
For eksempel forklarer fylkesutdanningssjef i Aust-Agder, Stein Kristiansen, at det ikke var en enkel avgjørelse å ta.
– Vi har hatt et møte med rektorene i dag, og dette ble et dilemma fordi det ikke er så enkelt å definere streik som politisk arbeid. Streikeviljen gir et klart uttrykk for et samfunnsengasjement hos elevene, men et engasjement gir dessverre ikke grunn til gyldig fravær. Slik er reglene fra utdanningsdirektoratet, forklarer Kristiansen.
Han understreker at de setter stor pris på samfunnsengasjerte elever.
Kristiansen oppgir imidlertid at verken han eller rektorene i fylket har fått klager eller innspill fra elever på at det vil bli registrert fravær for dem som vil streike.
Heier på elevene
Fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen, ønsker å berømme elevene for at de engasjerer seg i et så viktig tema som miljø.
– Jeg heier på elevene som vil streike for miljøet. Men det er ofte slik med engasjement, at det også koster noe. Viktig er det uansett, sier Hagen.
Han sier at de har tatt en administrativ vurdering på temaet, og at jussen i det tilsier at det ikke gir grunn til gyldig fravær.
– En streik gir konsekvenser, men det er ikke sikkert det er feil for det. Slik er det i arbeidslivet også, sier Hagen.